Aad Keizer    
                                                                    

Ik ben begonnen op de LTS waar ik Mechanica heb gestudeerd. Na 4 jaar ben ik naar de MTS gegaan voor een 4-jarige studie Werktuigbouwkunde. TEBODIN was het eerste bedrijf waar ik ging werken na mijn studie, als Tekenaar op de Piping afdeling en ik heb daar 3 jaar gewerkt.

Daarna ben ik naar VICOMA Engineering gegaan waar ik 13 jaar heb gewerkt, begonnen als Piping tekenaar en uiteindelijk gepromoveerd tot Constructeur Piping. Bij VICOMA Engineering heb ik Jan Lagerwerf leren kennen die toen een detacheringbureau begon (VPS Projectsupport). Via Jan werk ik nu al 10 jaar bij JACOBS Engineering als Piping Designer/Field Engineer voornamelijk op locatie van BPRR.

Wat ik zo leuk vind aan mijn vak is dat elke dag anders is, techniek blijft zich ontwikkelen en iedere dag zijn er nieuwe uitdagingen en problemen die je dan oplost, zowel gedurende de Engineering fase als ook tijdens de Constructie fase waaraan ik ook deelneem. De toekomst voor de olieverwerkende raffinaderijen is op dit moment wel onzeker. Gezien de lage olieprijs en de overcapaciteit van heden kampen zij steeds meer met problemen, maar dit is een tendens die zich om de paar jaar een keer voor doet alhoewel de afgelopen crisis er dit keer wel flink heeft "ingehakt". Zolang er benzine en olie nodig is als brandstof voor o.a. auto’s zal dit vak blijven bestaan. Ook zal er altijd onderhoud  en vernieuwing gepleegd moet worden aan de bestaande installaties om te blijven voldoen aan de Wet en Regelgeving ten aanzien van Veiligheid en Milieu. En aan het upgraden van de bestaande installaties is nog een inhaalslag te verwachten als je bedenkt dat de meeste raffinaderijen in het Botlek/Europoort-gebied dateren uit de jaren 60 en 70.

Als Piping Designer hoef je echter niet perse in de petrochemie te  blijven werken, ik heb ook Piping Design voor allerlei productiebedrijven gedaan zoals Heineken en Campina/Melkunie.

Ik raad huidige techniek studenten aan om een goed bedrijf te kiezen die wil investeren in beroepsgerichte opleidingen, zeker als je een goede Piping Designer wil worden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf waar je wilt gaan werken en bespreek wat het toekomstperspectief voor jou is voordat je daar een baan aanneemt.  

  (Interview januari 2015)


Neso Nesic

Na de MTS ben ik vanaf monteur opgeklommen tot Piping/Field Engineer en ben ik werkzaam geweest bij diverse installatiebedrijven en ingenieursbureaus w.o. Cofely, Verwater en Jacobs. Zij waren actief in Scheepsbouw, Tankbouw, Food & Pharma, en Chemie/Petrochemie hierdoor heb ik een hele brede ervaring. Dit waren veelal langdurige projecten via detacheringsbureaus. Op dit moment werk ik via VPS bij AkzoNobel E&OS op locatie van DME Europoort als Toezichthouder Mechanical. AkzoNobel is bezig om de capaciteit van deze fabriek te verdubbelen en hierbij heb ik de verantwoordelijkheid om contact met contractors te onderhouden, site visits te houden en de planning te bewaken voor het mechanische deel. Ik vind het ontwerpen van pijpleidingen interessant, waaronder ook het noodzakelijke contact met andere vakdisciplines. Je kunt dan meewerken vanaf het ontwerp via bouw tot productie. Dit geeft mij veel voldoening in mijn werk. In de toekomst wil ik meer actief zijn in het ontwerpen van dit soort installaties. 

  (Interview april 2013)